<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://ww17.daymoney.co.uk/?fp=jOhoBWhOq%2BPygUegPQfThc8nS%2Bo6kq3iVZ3EAJ5oPvg7VLWE0a8Ef8WuaHieu0p9NbH6dJQ0ifOWOr2pXWSSyCpQfZSthQjqLklGkhNidet2s0mzGwmwOnKabAyoxQ5M3D7vrXLvTrwuL%2BxesFMF8kTJuPNeZoFOstR3AVHxv68%3D&prvtof=e00NEWQaBpCNBP3EgMBZcwri%2BDEBwpDhPPv%2BOpusKTE%3D&poru=cvkzLLU7p%2BlO3cHoVkYUaf7MggwP%2Bj3CSh5cxI3AUO%2B7W4m5ZSvv5IwqH0c8YssXwvM7bSIdPJRDMfrLLgHSdA%3D%3D&">Click here to proceed</a>. </body>
helikopter-mf-02 

Zoek

Tegen twee uur ‘s nachts komt de helikopter; hier moet hij zijn. Hangt grommend boven mijn huis, ploegt af en toe een lome cirkel door het donker, hij lijkt iets te zoeken. Het maakt me nerveus, ik denk dat ik misschien iets gedaan heb, iets dat ik me niet herinner. Een zoeklicht veegt door de kamer, het huis rilt. Ik voel me schuldig, ik zweet, mijn vingers voelen kleverig van haastig afgeveegd bloed. Ja, ik ben vergeetachtig, vooral met praktische zaken, maar de huur van ons huis betaal ik netjes en op tijd – schulden heb ik niet. Ik werk hard.

Hard maar ongericht, het is waar, ik stel me dagelijks nieuwe doelen; ik doe net of ik een bal gooi en ren er zelf dom achteraan, als een hond. Kwispelend keer ik huiswaarts met de zoveelste dooie mus in mijn bek, het leven van alledag sijpelt weg langs mijn kin; de kinderen zien het ook. Ze willen weten waar hun vader is gebleven, mijn vrouw vraagt zich af wie ik ben. Maar ik ben Godot in het diepst van mijn gedachten. Dromer, dwaler. Zwerver, zwever – helikopter, laaghartig boven alles en iedereen uit, schroevend en schavend aan de krochten van de zoveelste lullige hel.

De lampen in huis zijn al uren uit, maar het zoeklicht tekent mijn lichaam zwart en scherp op de muur, ik kan niet om mezelf heen. Ik steek met trillende vingers een sigaret op, zuig mijn longen vol moed. Morgen begin ik opnieuw, morgen verklaar ik de oorlog aan alle argusogen, vanaf morgen zorg ik ervoor dat het nooit meer donker wordt in dit huis. De helikopter snort tevreden, het licht draait weg uit de kamer, dan stilte.

Een zoeklicht in vredestijd vindt niks dan duisternis.

- Marc Fabels