Schermafbeelding 2018-05-30 om 21.06.50 

Scheurkalender: 30 mei

Sterfdag van Jan Vrijman (pseudoniem van Jan Hulsebos; 1925-1997)

A.L. Snijders, in 2010:
Jan Vrijman wilde nooit op het land wonen, hij had als motto ‘Stadslucht maakt vrij’. Toen ik hem in 1971 vertelde dat ik Amsterdam ging verlaten en op het land ging wonen, zei hij: ‘Nu word je een slecht mens’. Dat had hij uit Le Fils naturel gehaald, een roman van Diderot. Daarin komt de opmerking voor: ‘Een goed mens leeft in de gemeenschap, alleen een slecht mens zoekt afzondering’. Toen Rousseau dat las, barstte de bom. De vriendschap met Diderot was toch al aan het afkalven, en Rousseau stond op het punt uit Parijs weg te trekken en op het land te gaan wonen. De breuk met Diderot was de breuk van stad en land. Ik probeerde Jan Vrijman te lijmen door hem vaak uit te nodigen in ons saaie, doodstille huis met uitzicht op onbeweeglijke bosranden en stoffige zandpaden. Inderdaad de daad van een slecht mens, want het effect was dat we tot zijn dood bevriend zijn gebleven.

- CH